Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

 

 

Ev tozu akarı nedir?

 

Ev tozu akarı (mite), gözle görülemeyecek kadar küçük (yaklaşık 0.3 mm) sekiz bacaklı canlılardır. Bu canlıların vücut parçacıkları ve dışkı yolu ile saçtıkları 10-25 µm boyutundaki atıklar solunum yolu alerjilerine neden olurlar. Bir çok çeşidi olmasına rağmen en alerjik olanları Dermatophagoides pteronyssinus ve Dermatophagoides farinae’dir.

 

Ev tozu akarları nerede bulunurlar?

 

Ev tozu akarları  yatak, yastık, yorgan, battaniye, halı, perde ve koltuk gibi tekstil ürünlerinde, tüylü oyuncaklarda  yaşarlar. Havada uçmazlar.  İnsan deri döküntüleri ile beslenirler. Bir gram deri döküntüsü yaklaşık 1 milyon ev tozu akarı besleyebilir.

 

Ev tozu akarlarının çoğalmasına yol açan durumlar nelerdir?

 

Nemli (>%50) ve sıcak ortamlarda yaşarlar. O nedenle deniz seviyesine yakın, nemli havası olan şehirlerde daha çok alerjik hastalıklara yol açarlar. Yıl boyu yaşamlarını sürdürseler de yılın iki mevsimi (Eylül-Ekim ve Nisan-Mayıs) çoğalarak daha çok şikayetlere yol açarlar.

 

Ev tozu akarlarından korunmak için evde hangi tedbirleri almalıyız?

 

Evdeki nem oranının artması ev tozu akarlarının üremesini arttırır. Bu nedenle ev içinde çamaşır kurutulmamalı, soba üstüne su ya da petek üstüne ıslak bez konmamalıdır. Çocuğun yattığı oda sık havalandırılmalıdır. Oda içi nem düzeyinin 40-50 arasında tutulmasına çalışılmaldır.

 

Evde duvardan duvara halı (halıfleks) olmamalıdır. Çocuğun yattığı odadaki halıların kaldırılması, evde mümkün olduğu kadar çamaşır makinesinde yıkanabilen tüysüz kilimlerin kullanılması daha uygundur.

 

Çocuğun yatak odasında kitap ve toz tutacak eşya bulunmamalıdır. Tüylü ve içi kumaş ya da yün doldurulmuş oyuncaklar kaldırılmalıdır. Kaldırılması mümkün değilse oyuncaklar haftada bir kez 60 derecede yıkanmalı veya haftada bir kez 24 saat boyunca buzdolabının buzluğunda tutulmalıdır.

 

Her hafta yastık kılıfları, çarşaflar ve nevresimler değiştirilmelidir. Yastık kılıfları, çarşaflar ve nevresimler her hafta, perdeler ise 3 ayda bir 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir.

 

Koltukların silinebilen deriden ya da plastikten olanı tercih edilmelidir. Koltuk ve kanepelerin baş ve kolların değdiği kısımları önce elektrik süpürgesi, sonra da nemli bir bez ile temizlenmelidir.

 

Ev tozu akarlarını öldüren akarisid adı verilen kimyasal toz ya da sıvı maddelerin etkinliği gösterilmemiştir.

 

Ev tozu akarlarından korunmak için yapmamız gereken en önemli iki tedbir hangisidir?

 

1. Çocuğun yatağı, yorganı ve yastığı ev tozu akarlarını geçirmeyen özel anti-alerjik kılıflar (doktorunuza sorunuz) ile kaplanmalıdır. Ev tozu akarlarına karşı önerilen önlemlerden en etkilisi budur.

2. Ev temizliğinde HEPA filtreli elektrik süpürgeleri kullanılmalıdır.

 

Ev tozu akarı alerjilerinde aşı tedavisi var mıdır?

 

Evet. Ev tozu akarı alerjisi olup, önlemlere rağmen alerjik nezle şikayetleri için ilaç gereksinimi fazla olan ve hafif-orta alerjik astımı olan çocuklara aşı tedavisi yapılır. Bu tedavi ile belirgin bir düzeyde hayat kaliteleri artar ve ilaç kullanımları azalır.