Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

 

Alerji nedir?

 

Vücuda giren ya da temas eden maddelere karşı bağışıklık sistemi tarafının verdiği aşırı tepkiye denir. Bu tepkiye neden olan maddelere de alerjen adı verilir. Alerjenler solunum yoluyla, ağız yoluyla ya da cilt yoluyla alınabilir.

 

Çocuklarda sık görülen alerjenler hangileridir?

 

Besinler (inek sütü, yumurta, soya, buğday, kuruyemişler, balık, deniz ürünleri), solunum alerjenleri (ev tozu akarları, polenler, küfler, evcil hayvanlar, böcekler) ve ilaçlar (antibiyotikler, ateş düşürücü-ağrı kesiciler, lokal ve genel anestezi ilaçları) en sık görülen alerjenlerdir.

 

Çocuklarda sık görülen alerjik hastalıklar hangileridir?

 

Astım, alerjik nezle, atopik egzema, ürtiker (kurdeşen), kontakt dermatit, anafilaksi (alerjik şok), gastrointestinal reflü, alerjik proktokolit, enterokolit ve özofajit sayılabilir.

 

Alerji kalıtsal mıdır?

 

Kesinlikle. Anne ya da babadan birinin herhangi bir maddeye aşırı duyarlılığı varsa, çocuğun 12 yaşına kadar alerjik olma ihtimali yaklaşık %25. Her iki ebeveyn de alerjik ise bu ihtimal %80'e çıkmaktadır. Belki alerji geni diye gösterilen tek bir gen yok ama, astım ve atopik dermatit gelişimine neden olduğu düşünülen bir çok gen saptanmıştır.

 

Alerjiler çocukla birlikte mi büyür?

 

Alerjiler her yaşta ortaya çıkabilir. Hamilelik sonrası kadınlarda başlayan alerjik astım örnek verilebilir. Ancak alerjinin çocuklar için sevindirici bir tarafı vardır. Belirtiler zamanla kaybolabilmektedir. Çocukluğunda astımı olan hastalarımızın, yaklaşık yarısının ikinci 10 yılda astım şikayetleri azalmaktadır. Yine atopik egzemalar da çoğunlukla 5 yaşından önce iyileşmektedir.

 

Çarpraz alerji nasıl olmaktadır?

 

Bazı besin alerjenleri ile polen gibi solunum alerjenlerine bağışıklık sistemi benzer yanıtlar verebilir. Örneğin, huş ağacı poleni alerjisi olan bir birey elma, havuç ya da kereviz yedikten sonra ağız içinde kızarıklık, kaşıntı, dilde şişme gibi belirtiler gösterebilir. Lateks alerjisi olan bir başkası da kivi, avokado, kestane ya da muz yedikten sonra alerjik belirtiler yaşayabilir.

 

Alerjik hastalıklar neden şehir çocuklarında daha fazla görülüyor?

 

David Strachan 1989 yılında çok sayıda çocuk hasta ile yaptığı araştırma sonucu bir hipotez geliştirmiştir: Hijyen hipotezi... Bu hipoteze göre daha fazla kardeşi olan, daha fazla enfeksiyon geçiren çocuklarda daha az alerji görüldüğünü savunmuştur. Ayrıca bebekliğinde kreşe birakılan çocuklarda, daha geç kreşe giden çocuklara göre daha az alerji saptamıştır.

Yine Doğu Almanya ve Batı Almanya birleştiği zaman, Doğu Almanya'nın çevre kirliliği yüksek şehirlerinde örneğin Leipzig'te; Münich'e göre beklenenin aksine daha az alerjik astım olduğu görülmüştür.

Hijyenin artışı, enfeksiyonların azalması sonucu vücudun T1 bağışıklık hücrelerinin azaldığı; alerjiden sorumlu T2 bağışıklık hücrelerinin arttığı ve  bunun sonucunda da alerjik hastalık sıklığının arttığı öne sürülmüştür.